Vad är en blogg?
Bloggar

Vad är en blogg?

 

Ordet blogg, ja, det är ett begrepp som har vuxit sig otroligt stort de senaste tio åren. En blogg är helt enkelt en sorts webbdagbok eller webbjournal där du skriver om vad som helst. Detta innebär förstås att det inte måste vara just en dagbok där du skriver om din dag (trots att detta är vanligast) utan det kan vara om endast ett ämne, såsom hundar, katter eller varför inte bilar. En blogg kan och bör uppdateras dagligen för att locka till sig så många läsare som möjligt, En aktiv blogg har större chans att få fler besökare.

Ordet blogg kommer från engelskans blog, vilket är en förkortning av order weblog. Detta betyder då en dagbok eller journal som förs online, öppen för alla att läsa och i de flesta fall även kommentera. Bloggen har funnits sedan ungefär 1997 då den startades i USA, men det slog inte igenom ordentligt förrän fler år senare.

Det vanligaste sättet att föra en blogg på är att skriva korta texter dagligen, så att man håller sina läsare uppdaterade utan att behöva lägga ned alldeles för mycket tid på varje text. Hur mycket beror på vilken sorts blogg man har – för man debatt över olika ämnen är det nog inte idealiskt att fatta sig kort varje gång, utan lägga ned mer tid på sina texter.

När man bloggar handlar det inte lika mycket om vad man skriver om utan hur man går tillväga med det. Att blogga är ett sätt att publicera sina verk på ett sätt som inte gör det alltför kommersiellt utan tas mer som dina ofiltrerade åsikter, vad du än skriver om.

Idag finns det bloggar i alla färger och former, i hundratals kategorier för alla smaker. De allra populäraste bloggarna i Sverige handlar om mode, skönhet och mat. Exempel på dessa är Kenza, Blondinbella, Kissie och Magdalena Graafs bloggar, som du säkerligen hört talas om även om du inte kikat på deras bloggar själv. Något de alla har gemensamt är att de skriver korta inlägg med några bilder till.

På hemsidan Twitter skriver man så kallade “tweets”, väldigt korta uppdateringar med max 140 tecken. På Twitter för man därmed en mikroblogg istället för en vanlig blogg då man (som framgår) inte skriver mycket alls. Twitter jämförs dock sällan med vanliga bloggar på grund av hur tät kommunikationen är mellan de olika twitter-kontona. Man kan till exempel retweeta (dela) någons tweet och på så sätt sprida vidare den till andra användare. På bloggar kan man “länka” en blogg eller ett visst inlägg och det gör även det lättåtkomligt. Trots spridningen av bloggar är en blogg mer personlig då man har en helt egen sida med egna kategorier att klicka på, samt så är åtkomsten till gamla inlägg mycket smidig.