Hur startar man en blogg?
Bloggar

Hur startar man en blogg?

 

Du har bestämt dig; du vill starta en egen blogg. Vad roligt! För att uppstarten ska gå så smidigt som möjligt, och för att du ska kunna sätta igång så fort som möjligt, är det bra att ha funderat ut hur den ska se ut, samt ungefär vad den ska handla om (ha för inriktning).

För det första bör du ha klart för dig hur lång tid du har att lägga ned på bloggandet. Har du tänkt dig att skriva varje dag eller bara var tredje? Det gäller att från början klargöra för läsarna hur ofta de kan förvänta sig ett nytt lägg på bloggen. Börjar du med att skriva varje dag och inser att du inte kommer kunna lägga ned så mycket tid för varje inlägg, kommer bloggandet ses som ett stressmoment istället för något underhållande – då förlorar du syftet med skrivandet. Försök hitta en balans i privatlivet och bloggandet så att du har lika mycket tid för båda.

Nästa sak du bör tänka ut är ämnet bloggen ska kretsa kring? Ska det vara kring din vardag, eller kanske om någon form av politik eller hobby? Vad du väljer att skriva om kommer att attrahera den typen av läsare som intresserar sig för ämnet. Att veta hur stor läsarkretsen är för varje ämne är omöjligt att säga, men det går att se statistik på till exempel Bloggportalen där man ser vilka bloggar som är mest besökta just nu. Vill man ha lite mer specificerad statistik på ämnet bör man söka efter bloggar om just detta, då vissa ämnen är naturligtvis mer populära än andra.

Så, du har valt mängden inlägg och ämne. Nästa steg är att bestämma dig för hur layouten ska vara. Ska den vara färgglad, svartvit, enfärgad, randig, rutig? Allting går att redigera på sidan du väljer att starta bloggen genom. Ska du ha bilder på sidan, på dig själv eller om ämnet? Du kan välja att göra det väldigt personligt eller opersonligt, det är helt upp till dig. Det finns inga rätt och fel när det kommer till design av en blogg, men ju mer stilren den är, desto mer attraktiv ser den ut för läsaren. I slutändan är det dock innehållet som spelar mest roll och det är där man binder läsaren.