Skriv bättre blogginlägg
Bloggar

Skriv bättre blogginlägg

Medan det är sant att vissa använder sin blogg som en slags digital dagbok, där inläggen till största delen är avsedda bara för en själv eller ens närmaste vänner, vill de flesta som driver en blogg att människor faktiskt ska läsa deras inlägg. För att locka besökare till ens blogg, och få dem att stanna kvar, gäller det dock inte bara att uppdatera bloggen ofta – man måste också skriva högkvalitativa inlägg, som har en röd tråd och en poäng. Ett inlägg som bara har kastats ihop i all hast för att få ut något på bloggen kommer inte att imponera på många läsare. Det kan vara lättare sagt än gjort att skriva ett bra blogginlägg, men här kommer några tips som förhoppningsvis hjälper.

Det första tipset gäller helt enkelt att hitta den plats där man skriver allra bäst. Det kanske är hemma, det kanske är på ett café eller biblioteket, det kanske är när man lyssnar på musik eller när man omges av absolut tystnad. När man har hittat rätt förutsättningar för att skriva kommer man att märka att orden flyter på mycket lättare.

Det andra tipset gäller inläggens innehåll. Innan man skriver ett enda ord måste man planera inlägget, och tänka ut vilket ämne eller händelse det ska handla om. Man bör alltid välja bara ett ämne till varje inlägg, för att det inte ska bli rörigt för läsarna. Om man har fler saker man vill ta upp, får man dela upp dem på flera inlägg. Ett bra sätt att spara tid är att skriva inläggen på en gång, och sedan lägga upp dem med tidsinställning på bloggen. Då kommer inläggen att publiceras med lite tid emellan, som du själv bestämmer, utan att du behöver göra någonting.

När du har valt ämne kan du börja skriva, och den del av texten du ska lägga störst fokus på är det första stycket, eftersom det är detta som kommer att avgöra om läsarna faktiskt orkar ta sig igenom hela inlägget. Vissa föredrar att skriva det första stycket först, andra att skriva resten av inlägget och sedan komma tillbaka till det första stycket – det beror helt enkelt på personlig preferens.

Något annat som är viktigt är att välja rätt rubrik till inlägget. Rubriken är ju det som ska locka läsarna att faktiskt klicka på inlägget och läsa det i sin helhet. Den bör därför representera inläggets innehåll på ett koncist sätt, samtidigt som den väcker intresse. Man ska därför undvika allmänna och vaga rubriker. Om man till exempel vill skriva om hur man spelade minigolf på O’Learys i Mall of Scandinavia i söndags, och vad man tyckte om banorna, ska man inte döpa inlägget till ”En trevlig söndag”, utan kanske snarare ”Minigolf på O’Learys – en perfekt söndagsaktivitet”.

Slutligen ska man fundera ut en bra avslutning på inlägget, gärna något som engagerar läsaren och uppmuntrar hen att kommentera. Det kan till exempel vara så enkelt som att man frågar om läsarens åsikt i ämnet som har tagits upp i inlägget, eller att man avslutar med ett påstående eller sin egen åsikt, vilket sannolikt triggar igång diskussion.