Få fler besökare till bloggen
Bloggar

Få fler besökare till bloggen

Idag finns tusentals, om inte hundratusentals, bloggar i Sverige, och med ett sådant utbud kan det vara svårt att slå sig in som ny bloggare och börja konkurrera om läsarnas tid. Det finns dock vissa knep som man kan ta till för att synas för fler potentiella läsare, och locka dem att gå in på ens blogg. Med lite ihärdighet kan det med tiden göra att man bygger upp en stor och trogen läsarskara.

Som de flesta internetanvändare är medvetna om är sociala medier idag det främsta sättet att sprida information; många använder sig inte ens av traditionella nyhetssajter, utan uppdaterar sig om händelser i världen endast via Twitter eller Facebook. Detta ska man så klart utnyttja om man har en blogg, genom att lägga upp en länk till alla sina nya blogginlägg i sociala medier. Förutom att ens vänner och följare ser länken, finns också chansen att de delar länken och att den får ytterligare spridning på det sättet.

Ett annat sätt att sprida bloggens synlighet på nätet är att vara aktiv i bloggosfären, och kommentera på andras bloggar. Genom att sköta detta på ett snyggt sätt, och lämna kommentarer som faktiskt behandlar ämnet i inlägget, kommer det inte att uppfattas som spam eller reklam, men ändå bli ett sätt för läsare att hitta till ens blogg.

Man ska inte heller glömma bort att länka till sin blogg på sin egen blogg. Med det menas att man när man har byggt upp ett relativt stort arkiv av inlägg kan länka till äldre inlägg när man skriver nya inlägg, så länge dessa är relevanta för ämnet. På det sättet hålls de gamla inläggen aktuella, och kommer att ge bloggen synlighet under längre tid.

Något annat som är viktigt för att hålla bloggen aktuell är att uppdatera den regelbundet. Detta för att läsarna hela tiden ska påminnas om bloggens existens, och fortsätta gå in och läsa. Till slut når man det stadiet att läsarna självmant går in och kollar om ett nytt inlägg dykt upp, men fram till dess måste man hålla deras uppmärksamhet. Ett hjälpsamt verktyg är den tidsinställda publiceringen, som gör att man kan skriva färdigt flera inlägg på en gång, och sedan ställa in att de ska publiceras var för sig vid en viss tidpunkt. På det sättet kan man hålla sin blogg uppdaterad dagligen, en gång i veckan eller hur ofta man tycker är lagom, utan att man behöver skriva för bloggen så ofta.

Förutom att marknadsföra sin blogg på olika sätt online är det också viktigt att synas i verkliga livet. Bloggträffar är till exempel ett utmärkt tillfälle att sprida kännedom om ens blogg, och om man knyter nära kontakter med andra bloggare inom samma område kan man hjälpa varandra genom att skicka läsare till varandras bloggar. Vill man få ut det absolut mesta av sådana träffar kan det vara en bra idé att bära en t-shirt med bloggens namn eller webbadress, som man enkelt kan beställa från Medtryck. Då ser alla direkt vilken blogg man representerar, och kan bli nyfikna på bloggen även om de inte pratar med en.