Nischa din blogg
Bloggar

Nischa din blogg

Det finns idag ett enormt utbud av bloggar på nätet, om alla upptänkliga ämnen. Om man tänker sig att man ska starta en blogg med syftet att bli framgångsrik och få en stor läsekrets gäller det därför att tänka över bloggens ämne noga, och hitta en egen nisch. Annars är risken stor att ens blogg drunknar i det stora hav som finns av bloggar med samma eller liknande ämnen, hur bra inlägg man än skriver.

Det finns två strategier man kan använda sig av för att försöka hitta en nisch som inte redan är överbelamrad i bloggosfären. Den ena är att titta igenom någon av de mest populära kategorierna, till exempel modebloggar, mammabloggar, matbloggar, träningsbloggar eller politikbloggar, och försöka hitta en specifik aspekt av dessa som inte redan har täckts av de flesta andra bloggarna. Om man vill driva en matblogg kanske man till exempel märker att man följer en diet som inte är så vanlig bland de andra matbloggarna – då är det en utmärkt infallsvinkel för bloggens inlägg. Skriver man om träning kan man rikta in sig på en särskild träningsmetod, eller blogga om sina förberedelser för en viss tävling eller ett visst lopp, och om man vill skriva om mode eller skönhet kan man nischa sig genom att till exempel ha en etisk utgångspunkt.

Ett annat alternativ är att skriva inom en kategori som än så länge inte har så många bloggar. Det kan vara svårt att hitta ett sådant ämne, men när man väl har gjort det är det lättare att slå igenom på det sättet, eftersom konkurrensen inte är lika hård. Ett tips, om man själv känner sig bekväm med det, är att leta efter ämnen som är lite tabu att tala öppet om, till exempel sex och relationer. Hur många bloggar finns det till exempel som handlar om eller recenserar sexleksaker? Detta trots att det är ett ämne som har en bred målgrupp och sannolikt skulle attrahera många läsare. Om du vill ha inspiration för en liknande blogg kan du gå in på Vuxen.se, där du hittar allt som har med sex- och samliv att göra, så att du förhoppningsvis kan hitta en nisch för din blogg som du både tycker om att skriva om och som är unik.